A mézeskalács szinte minden évben szerepel nálunk az ünnepi sütik között. Igaz, én nem vagyok profi mézeskalács készítő, nem kerülnek ki a kezeim közül csodásan díszített figurák. Egyrészt nem vagyok olyan ügyes, másrészt, szerintem türelmem sem lenne hozzá. Enni viszont imádom 🙂
A mézeskalács sütés családi program, a gyerekekkel közösen gyúrjuk, nyújtuk, szaggatjuk, és már ekkor isteni illatok szállnak a konyhában, és közben beszélgetünk meg karácsonyi zenéket hallgatunk. Szuper időtöltés ez hideg, sötét délutánokon vagy hétvégeken. Amikor sülnek a kalácsok, fantasztikus fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres illat járja át a lakást és a lépcsőházban is érezni a mesés illatot.
Évekkel ezelőtt kaptam Judittól az azonnal puha mézeskalács receptjét, amióta kipróbáltuk, csak ezt sütjük 🙂 Gyakorlatilag ahogy sül, a nagyrésze el is fogy 🙂
Azonnal puha mézeskalács
Hozzávalók:
76 dkg liszt
34 dkg porcukor
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
2 ek szódabikarbóna
4 tojás
5 dkg margarin
6 ek méz
A lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket szódabikarbónát összekeverjük. Ehhez hozzáadjuk a puha margarint és a mézet.
Jól összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük.
Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük. Gyorsan sül, ne hagyjuk a sütőben sokáig. Ne hagyjuk hogy megbarnuljon, mert akkor kemény lesz.
Fém dobozban tárolva sokáig eláll.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: